Köznyelven vega életmódról beszélünk, ha valaki nem eszik húst.
De miért is kellene lemondaunk a húsról?
Több oka is van, felsorolok néhányat a teljesség igénye nélkül:
- A tenyésztett állatokat mindenféle táppal etetik, amitől szinte pillanatok alatt nőnek fel.
- A tenyésztés során akár antibiotikummal is kezelik az állatokat, ez pedig benne marad a húsukban is.
- Az állatok a levágás közben olyan traumát szenvednek el, ami raktározódik a testükben és ha megessszük az állatot, ezt a traumát is "megesszük", így a rezgésszintünk csökken. (rezgészintről a felemelkedés menüpont alatt olvashatsz)
A "vegaság " azt jelenti, hogy semmiféle húst nem eszünk, sőt semmi olyan terméket, amihez az állatot meg kellene ölni. (pl. zsír)
Van aki vegának mondja magát de a halat megeszi. Ez nem az a kategória. Igaz egészségesebb, mint a sertés meg a többi piros hús, de ez is hús, amihez az állatot (halat) meg kellett ölni.
A vegaságnak is vannak fokozatai.
Az első fokozaton még a tojást, tejtermékeket megeszik, sült és főtt ételeket is fogyasztanak.
A következő fokozat, amikor sült és főtt ételeket még fogyasztanak, de már a tojást és a tejtermékeket (azaz mindenféle állati terméket) kiiktatják az étrendjükből
Az utolsó fokozat, amikor már csak nyers magokkal és gyömölcsökkel, zöldségekkel táplálkoznak. Ez a legegészségesebb életmód, de ne próbáljunk húsevőből mindjárt nyers kosztra áttérni. Mint mindennek, ennek is kell egy átmenet. Egészségéünk érdekében előszőr hagyjuk el a piros húsokat, majd a fehérhúsokat és a halat. Ezután következhet majd a tojás és tejtermékek kiiktatása. Mindig akkor lépjünk a következő szintre, ha már úgy érezzük, hogy megszoktuk az "elvonást" és késztetést érzünk a folytatásra.